DSC_0138Het Limburgse project KOPP OP! biedt ondersteuning aan kinderen van ouders met een psychische problematiek. Het gaat om hulpverlening voor kinderen en jongeren tot 18 jaar en hun ouders. KOPP OP! koos ervoor om samen met Villa Basta creatieve knutselworkshops te organiseren.

Binnen 4 sessies wordt er met kleine groepjes naar een toonmoment toegewerkt. Het uiteindelijke doel is om stop-motion filmpjes te maken van situaties die de kinderen zelf hebben meegemaakt.

De sessie gaat telkens van start met een brainstorm waarin het dagboek aangesproken wordt. Wat komt er in je op, wat heb je meegemaakt waar je over zou willen vertellen? Alles mag aan bod komen. Er wordt tijd genomen om naar de verschillende verhalen te luisteren. Alle begin is moeilijk, niet ieder kind heeft meteen een verhaal klaar staan of durft dit al te vertellen. Gaandeweg worden verhalen losgeweekt en zo komen er verrassend mooie tekstjes naar boven.

Zo kwam het verhaal van ‘Opa’s meikever’ aan bod. Dat beschrijft hoe een meisje terugdenkt aan haar opa wanneer ze in contact komt met een meikever een jaar na zijn dood. Ooit, toen ze samen vogels aan het kijken waren in zijn tuin, vloog er een meikever tegen opa’s voorhoofd. Ze noemden hem Larry. Zo volgt er een ontroerend verhaal over de relatie tussen het meisje en haar opa. Ook andere thema’s kwamen aan bod, waarbij frustraties werden geuit over het strafschrijven op school. Er werd gereflecteerd of dit nu eigenlijk wel zin heeft of niet. Straf is toch meestal onterecht, was de conclusie.

Nadat de kinderen het verhaal uitschreven, hebben ze hier tekeningen rond gemaakt en afbeeldingen gezocht. Daarmee hebben ze een stop-motion filmpje in een persoonlijk dagboek gemaakt.

De stop-motion filmpjes beschrijven de verhalen van kinderen die ervan dromen om later fotograaf te worden, actrice, dierenarts of om te gaan studeren op de kunstschool.