Een microfoon, koptelefoon en camera. Dat zijn de geheime wapens van de Basta Bende. Ze kiezen hun doelwit uit, gaan er doelbewust op af en stellen dan de vraag waar zij die dag een antwoord op zoeken. Bij het project van dit schooljaar hebben ze een duidelijke missie: meer inspraak voor kinderen en jongeren verkrijgen in Hasselt. Vandaag gaan ze dan ook in het hart van de stad op zoek naar ideeën om hun boodschap op een originele manier tot bij de schepenen te krijgen.

Geheime locatie

Het hoofdkwartier bevindt zich niet in de Villa, maar in een prachtig oud gebouw in het midden van de stad. Compleet met marmer, zuilen, glas-in-lood ramen, muurschilderingen en gouden spiegels. De naam hoofdkwartier waardig. Één voor één komen de bendeleden binnen, met allemaal verhalen en vragen die ze verzamelden sinds vorige week. Ze krijgen de opdracht de groep in twee te delen. De eerste helft gaat werken aan een stop-motion video die ze kunnen tonen aan het stadsbestuur, de tweede helft trekt de straat in (maar ze switchen ook om het eerlijk te houden).

Codenamen

De eerste groep denkt na over een manier zodat ze met een stop-motion filmpje meer inspraak voor kinderen en jongeren kunnen krijgen in de stad. Dat gaat opvallend vlot, en ze kunnen meteen beginnen. Ze zijn het duidelijk gewoon om een missie te krijgen en die meteen uit te voeren. Ze hebben zelfs codenamen! Begeleider Mathieu wordt nooit met zijn eigen naam genoemd, maar heet ineens ‘Jean Baptiste’ of ‘Felix’. Daar hebben ze zeker en vast hard over nagedacht (of hij kreeg de eerste bijnaam in de Villa en hij heeft wat weg van Felix van Lost Frequencies, zou ook kunnen). Werken met slogans, decors, personages, tekstballonnen… Ze zijn druk in de weer en leveren verschillende video’s af die naar de schepenen gestuurd kunnen worden.

De straat op

Na een welverdiende pauze gaat de groep ideeën verzamelen om hun boodschap tot bij de juiste mensen te krijgen. Ze leren om goed samen te werken, want met iemand aan de micro, iemand anders met een camera en de derde met een koptelefoon hangen ze met verschillende kabels aan elkaar vast. Ze bewegen dus als een eenheid door het straatbeeld, en hebben bovendien weinig tot geen aanmoediging nodig om op mensen af te stappen. Van mails tot spandoeken en van bellen tot papieren vliegtuigjes: ze maken een goede buit aan ideeën vandaag!

Yes we can!

Ze verrichten belangrijk werk daar bij de Basta Bende. Ze vormen een soort jeugdraad voor de stad en nemen die taak erg serieus. Als Nina en Nena (11 en 12) terug naar het hoofdkwartier wandelen, komen ze een mama tegen van een vriendin van Nena. Ze vraagt wat ze doen vandaag. ‘We hebben een reportage gemaakt over inspraak voor kinderen en jongeren in de stad’, zegt Nena zelfzeker. ‘Amai, da’s wel chique he!’ antwoordt ze. Maar ze hebben haast om terug te gaan, dus terwijl ze verder wandelen zegt Nena nog tegen haar: ‘Er gaan dingen veranderen hier hoor! Wij gaan daar voor zorgen, je zal wel zien!’.

Er zit flink wat pit in de jeugd van tegenwoordig. De Villa haalt dat altijd zo goed mogelijk naar boven. Deze groep draagt de naam Basta Bende met trots en zet zich graag in voor de omgeving waar ze in wonen. Als ik ze zo bezig zie, heb ik geen schrik voor de toekomst; als de jongere generatie zich zo gedraagt komt dat allemaal dik in orde.

– Emma Wyers, stagiaire communicatie @ Villa Basta