basta basta genk

Verspreid over Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant zitten er op verschillende plaatsen kleinere en grotere Villa Bastards. Niet alleen in de Hasseltse Villa lopen er jonge creatievelingen de deur plat, ook in Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Tongeren, Geel, Halle én in Genk zijn ze te vinden. In Genk liepen de cursussen afgelopen week al af. Ter afsluiting van het cursusjaar maakten ze gisteren shtijl tijdens het slotfeest Basta Basta Genk. En ik moet zeggen: het was vies bom!

We’re ready!

Zondagochtend is Bert (ook wel bekend als ‘de Koning van Genk’) samen met een groep techniekers en de barman al vroeg in de weer. Ilse en begeleider Florian komen het team vervolledigen, en natuurlijk staan zowel Genkse stagiair Jonas (ook wel bekend als Chaz van het Genkse hiphopduo Chaz & Djalu) als de Hasseltse stagiaire Emma (oh hey!) paraat om de hele dag de handen uit de mouwen te steken. Het podium staat klaar inclusief micro’s, versterkers, zetels en rode spotlights. Er wordt een scherm klaargezet waar in het groot een kortfilm op wordt geprojecteerd. Er zijn een aantal laptops waarop je kan kijken naar video’s van de Genkse vlogsquad, en er zijn behalve felgekleurde stoelen en krukjes ook zitzakken om op te chillen. Dat lijkt me het hoogstnodige. Bring it on!

Nagelgebijt en vingergeknip

Langzaamaan komen er een paar licht nerveuze gitaristen binnen. Zij bijten vandaag de spits af. De jonge gitaristen spelen een set vol grote hits, die ondersteund wordt door multitalenten die niet alleen gitaar kunnen spelen, maar ook nog eens kunnen zingen. Ze tokkelen erop los en brengen de eerste act tot een mooi einde. Ze werden getrakteerd op een groots applaus van het publiek en hun enthousiaste begeleider Robby (ook wel bekend als vaste gitarist van Emma Bale). Volgende in de line up: de zanggroep van Sarah (ook wel bekend als de zangeres van Portland). De meisjes beginnen met een groepsnummer, wat vooral begeleid wordt door hun vingergeknip. Na het ingetogen, zachte nummer komen er enkele solo’s. Ze zingen liedjes in het Nederlands, Engels en zelfs in het Frans… Er passeert zelfs een zelfgeschreven nummer de revue! Tijdens hun optreden wordt de zanggroep zowel mentaal als muzikaal ondersteund door begeleider Sarah. Zij zit in de hoek van het podium achter de piano en voorziet de nummers telkens van live pianomuziek.

The Voice van de Villa

We kunnen niet lang zonder muziek, dus de tweede gitaargroep zet zich al klaar. Zij brengen vooral typische klassiekers, met begeleider Sigi (ook wel bekend als zanger van Poetic Jack) als zanger. Met hun gezellige gitaarspel geven ze ons allemaal een heerlijk zomers kampvuurgevoel. Als laatste betreedt Villa Voice het podium. De zanggroep van Claudia (ofwel: de meest geliefde leerkracht MO van het Atlas college te Genk) brengt een aantal groepsnummers, en de leden mogen ook solonummers brengen waarin je hun persoonlijkheden goed naar voren ziet komen. Van Shawn Mendes tot Aretha Franklin, er passeren heel wat verschillende muziekgenres de revue. Een van de enige jongens maakt zelf een versie van Smoke on the Water met zijn looppedal, en een van de laatste solisten zingt een versie van Shallow die je kippenvel bezorgt. Als de dag stilaan op zijn einde loopt zingen ze samen nog een versie van IDGAF van Dua Lipa. Ik zie begeleider Claudia in de coulisse de hele tijd oogcontact maken met haar zangers en zangeressen. Vlak voor hun optreden spreekt ze hen moed in en zelfs tijdens het optreden geeft ze nog wat tips om hen steun te bieden. En echte trotse showmom.

Da was ‘t

Als de laatste noten weerklinken, iedereen de kortfilm en vlogs bekeken heeft en zich bij Ilse en Florian heeft ingeschreven voor volgend cursusjaar, doven de laatste zenuwen uit en kan iedereen zich nu helemaal ontspannen. Nu nog even genieten van het avondzonnetje en gezellig napraten met een Cola of een pintje dabei. Het was een gezellige boel in Genk, boordevol talent en glunderende gezichten. Bekijk het bewijs daarvan in het fotoalbum van Basta Basta Genk. Het jaar mag dan wel al op zijn einde lopen, velen hebben al besloten om volgend jaar terug te komen. Dat belooft voor DAWAST, het slotfeest van de cursussen in Hasselt, al moeten we daarvoor nog even geduld hebben tot 18 mei. Bedankt aan iedereen in Genk die mee heeft geholpen om er een super cursusjaar van te maken!

Wil je je ook graag inschrijven voor een cursus waarbij je je creativiteit de vrije loop kan laten gaan? Neem een kijkje in het nieuwe cursusaanbod Genk en stuur een mailtje naar info@villabasta.be

– Emma Wyers, stagiaire communicatie @ Villa Basta