vloggen villa bastaVroeger bleef iedereen steevast binnen als zijn of haar favoriete programma begon op tv. Dat moest je natuurlijk gezien hebben! Niet alleen omdat je het misschien nog niet kon opnemen, maar ook omdat iedereen er de dag erna over ging praten. En dan wou je toch mee zijn? Wie nu mee wil zijn moet vooral geabonneerd zijn op de juiste kanalen op YouTube. Weg met de geproducete content, de roddelblaadjes en de onbereikbare celebs. Bring on de wekelijkse vlogs, online platformen waar je met elkaar kan praten en YouTube-sterren die reageren op jouw comments of een persoonlijke vraag beantwoorden in hun video die jij hen hebt toegestuurd. Een nieuw soort entertainment neemt stilaan definitief vorm, en de makers van morgen zitten wekelijks in de Villa.

Marijn Carton, het kijkerskanon!

Begeleider Marijn Carton begint met feedback te geven op vorige video’s: ‘Dat heb je goed gedaan, met die nieuwe intro! Maar je vergat weer hetzelfde als vorige keer: je kijkt niet goed in de lens. Je praat tegen je kijkers, dus kijk hen ook goed aan.’ De groep jongeren zit aandachtig te luisteren naar wat hij vond van hun filmpjes afgelopen week, en ze zijn vooral benieuwd naar wat ze deze week gaan doen. Marijn tovert een PowerPoint boven en kondigt aan dat ze deze week gaan werken aan een Q&A video. Terwijl hij zijn uitleg doet stellen de enthousiaste vloggers af en toe goede vragen: ‘Waarvoor gebruik je zo’n video het best? Om kijkers je beter te laten leren kennen als je pas begint, of als je al langer bezig bent?’ Ze denken er duidelijk al over na nog voor ze begonnen zijn.

Geen éénwoordantwoord

Marijn gooit hen wat plottwists tegemoet: per duo stellen ze een reeks vragen op en die lijst wordt dan later doorgegeven aan een ander duo. Zo weet je niet wie je vragen gaat beantwoorden, en weet je ook niet wat voor vragen je krijgt. Marijn waarschuwt nog voor bepaalde vragen en antwoorden: ‘Liefst geen vragen bedenken met een antwoord van één woord. Als je vraagt achter hun lievelingskleur kunnen ze gewoon zeggen ‘blauw’, en dat zoeken we niet. Andersom, als je toch zo’n vraag krijgt, probeer er een interessant antwoord op te verzinnen.’ En met deze laatste raad verspreidt de groep zich over verschillende verdiepingen van de Villa om per twee hun vragen op te stellen.

Vaste Villa bewoner Camille

Ik volg duo Jakke (13) en Camille (13) naar het derde verdiep. Camille heb ik al eerder gezien, en niet zomaar eens een keertje. Ze loopt hier vaak rond, en voelt zich hier blijkbaar als een vis in het water. Een van onze vaste villa bewoners, dus! ‘Ik ben begonnen in de derde kleuterklas met vakantiekampjes in Villa Basta’, begint ze te vertellen, ‘en ik ben mij gewoon blijven inschrijven. Voor kampen, cursussen, workshops… Alles.’ Ze komt hier al zeven jaar, en heeft hier ook al verschillende dingen gevolgd: ‘Ik heb hier al gitaar, theater, zang en beeldmix gedaan. En nu vloggen natuurlijk. Maar theater heeft een speciaal plekje voor mij, daar ben ik al de volle zeven jaar mee bezig met dezelfde groep’. Pas dit jaar begon ze met vloggen. Ze vertelt me dat ze al wist dat ze graag filmt en monteert, en dat ze terecht kwam in een leuke groep. ‘We hebben ook een creatieve begeleider’, zegt ze opeens wat luider als Marijn voorbij wandelt, ‘want we hebben elke week een andere opdracht.’ Ik ben benieuwd wat ze dan het leukste vindt om te doen. ‘Ik hou wel van meer scripted video’s. We maakten rond Valentijn bijvoorbeeld een video over ‘5 manieren om te reageren op je Valentijns cadeau’, da’s wel leuk om te maken.’.

De nieuwste YouTube-hype

Camille zit niet graag stil: ze heeft bijna elke dag een andere hobby in haar agenda staan. Met haar dertien lentes vraag ik mij af of ze denkt dat ze dat nog lang gaat kunnen combineren met school. ‘Ik denk dat ik wel altijd naar Villa Basta ga blijven komen. Ik wou hier als kind zelfs nooit weggaan na een cursus, zo fijn vond ik het hier al van in het begin. Iedereen kent mij hier ook al heel lang, en hier hangt altijd een leuke sfeer’, zegt ze met een brede glimlach. Maar genoeg gebabbeld! Ze werkt samen met Jakke verder aan hun vragenlijst en gaat erna aan de slag met filmen en monteren. Ook bij het monteren gaat het er gezellig aan toe. Wie de video al helemaal (of toch bijna) af heeft, wil Marijn nog nieuwe dingen tonen die ze ontdekt hebben op YouTube. Deze week willen ze hem een ASMR video tonen. Ik heb er al eerder van gehoord en vind het ook wel fascinerend, maar wanneer de volgende video vooral audio bevat van een vrouw die haar noedels vlak voor de micro opslurpt, vlucht ik toch weg. Op het vlak van YouTube ben ik redelijk goed mee, maar dit gaat mijn toch-niet-meer-zo-jeugdige-petje terug te boven.

Voor ik hen verder laat kijken, luisteren en monteren vraag ik of Camille als Villa ancien nog een boodschap heeft voor de lezers van onze website. Ze twijfelt niet en zegt vastberaden: ‘Dat het hier een keitoffe plek is, dat jullie allemaal moeten komen-… en tot dan!’ Ik zou het zelf niet beter kunnen zeggen. Als Camille en haar vrienden gaan zorgen voor entertainment de komende jaren, denk ik dat we wel goed zitten. En zolang ze geen noedels voor de camera beginnen slurpen zal ik mij abonneren!

Verzin zelf de nieuwste YouTube-hypes, kom ook YouTube-vloggen bij de Villa! Stuur een mail naar info@villabasta.be of bel 011 72 77 77. Hier vind je meer info over de cursus YouTube-vloggen in Genk. Alle praktische info over YouTube-vloggen in Hasselt verschijnt binnenkort online.

– Emma Wyers, stagiaire communicatie @ Villa Basta