fotografiekamp villa basta krokusvakantie vakantiekampenRadio, beeldmix, theater- en crea, drukatelier, fotografie … wie denkt dat ze bij de Villa stil zitten tijdens de vakanties zit er goed naast. De hele krokusvakantie lopen er kinderen en jongeren heen en weer, van boven naar beneden, en van de theaterzaal naar de opnamestudio. Ik ging eens kijken welke kampen er allemaal bezig waren in de Villa, en er waren er genoeg verspreid over het hele gebouw!

Studio Basta

Helemaal beneden in de Villa zit het radiokamp. Met behulp van professionele radiomicrofoons, mixers, interfaces en laptops stampen ze hun eigen radiozender uit de grond. Met ‘Studio Basta’ trekken de jonge radiomakers erop uit naar Hasselt centrum om mensen te interviewen en hen plaatjes te laten aanvragen. Nadien trekken ze zich terug in de studio om te leren monteren, aan- en af te kondigen, hun radiostem te oefenen en meer. Er loopt een jongen met engeltjeshaar rond die ik even vraag wat hij van het kamp vindt. Guus (9) vertelt me dat hij hier veel bijleert: ‘Ik was altijd al nieuwsgierig naar radio en nu weet ik hoe dat werkt, dat vind ik heel cool!’

Niks moet, alles mag

In het café zitten drie meisjes te tekenen. Janne, Pauline en Lux zijn bezig aan het ontwerp dat op hun totebag komt. Ze zijn beste vriendinnen en volgen hier samen het drukatelierkamp. ‘We volgen ook tekenles, maar hier leren we heel andere dingen dan daar’, zegt Janne (11). Voordien maakten ze al zelf stempels, bedrukten ze zelfgemaakte kussens met zelfontworpen stencils en spoten ze hun graffitikunstwerken op levensgrote platen. ‘Ik volg hier theaterles en ik heb hier ook al eens het beeldmixkamp gevolgd’, vertelt Lux (11). ‘Alle drie willen we hier graag ook nog van alles bijleren over fotografie’, gaat Lux verder. Als ik haar vraag waarom ze zo graag in de Villa is, antwoordt ze me: ‘Er hangt hier een gezellige, rustige sfeer. Niks moet, alles mag. Je kan hier zo veel verschillende dingen leren en als je er even tussenuit wilt, kan je gewoon chillen in het café. En omdat het hier open ruimtes zijn, kunnen wij zelfs zien hoe mensen hier werken.’

Shnieshnashnappie

Helemaal op de derde verdieping zit het theater- en creakamp. Hier kom ik de jongsten van de bende tegen. Nalu (7) vertelt me hoe dat werkt, zo twee soorten kampen in één: ‘Bij het knutseldeel van ons kamp maken we het decor, en bij het theaterdeel spelen we speciale spelletjes en werken we aan een kleine voorstelling.’ Voor de voorstelling werken ze rond het thema jungle. ‘We hebben al dierenmaskers en krokodillen gemaakt in het crealokaal’, vertelt Nalu me enthousiast, ‘en bij theater was mijn lievelingsspelletje ook het krokodillenspel! Dan staan er allemaal stoelen in een kring, gaan wij erop staan en wordt de grond een rivier met krokodillen in. De krokodillen nemen dan één voor één een stoel weg, maar dan mogen wij er natuurlijk niet afvallen!’ Terwijl ze honderduit vertelt, denk ik: met zo’n enthousiasme en fantasie zal hun toonmoment vast en zeker de moeite lonen!

Slinka-Ha-tsju!

Boven het café en naast de Villa Basta bureaus huizen de jongeren die de technische snufjes op de fototoestellen, tablets en filmcamera’s uitpluizen. De fotografen van het fotografiekamp gaan onder andere naar Hasselt centrum voor street art fotografie. Wat dat precies inhoudt, vertelt fotografe en vaste Villa inwoner Camille (13): ‘We maakten foto’s van skaters terwijl we speelden met lange en korte sluitertijd, we deden aan straatfotografie waarbij we reportages maakten van mensen op straat en we gebruikten afval op straat als achtergrond voor Slinka… Slinki…Slonka… Slinkaki…’ – Slinkachu – ‘fotografie waarbij we kleine miniatuurmannetjes in allerlei scènes plaatsten en we poseerden voor de graffitimuren voor portretfoto’s.’ Ook de cameramannen van het beeldmixkamp zitten amper in hun werklokaal. Op drie dagen tijd maken ze maar liefst drie kortfilms op vele verschillende locaties. De ‘Mockumentary van William de Billiam of zoiets’ bekijk je hier.

Ik kwam, ik zag en ik genoot. Tijdens de toonmomenten zag ik overal deelnemers én toeschouwers glunderen van trots. De stemmen van Studio Basta praatten de aangevraagde plaatjes aan elkaar, speelden een quiz met een luisteraar en vertelden ons het weerbericht. Ik gaf mijn ogen de kost bij de vertoning van de kortfilms, de expo met bedrukte totebags en graffitikunstwerken, de tentoonstelling van de fotoboeken … Ook ging ik even piepen bij de voorstelling van de jongsten, en vanuit de coulissen hoorde je het nerveuze gefluister en zag je de glimlachende gezichten van de ouders in het publiek. Maar goed dat de krokodillen hen niet hadden opgegeten!

Wil je ook een creatief vakantiekamp volgen bij Villa Basta? Schrijf je hier in voor de vakantiekampen tijdens de paas- en zomervakantie! 

– Emma Wyers, stagiair communicatie @ Villa Basta