Sam van avermaet villa bastaAl enkele jaren loopt er in de gangen van Villa Basta een enthousiaste acteur rond die zelfs de kleinste woorden ondersteunt met de grootste gebaren. Sam Van Avermaet (24) voelt zich in zijn natuurlijke habitat bij het theaterlabo, waar hij vorig jaar Don Juan speelde. Groots, theatraal, maar nooit erover. Ondertussen repeteert hij hier twee keer per week. Op maandag kan je hem in de theaterzaal vinden als regisseur van de cursus theaterlabo, op zondag kan je hem er zijn eigen stuk Montague en Capulet zien regisseren. Ik, Lander Brijs (16), cursist theater en kortfilm in Villa Basta, kreeg de eer dit acteertalent te interviewen.

Tegen de stroom in

Als ik Sam vraag welke quote zijn levensmotto is, antwoordt hij: ‘Laat een quote je niet beletten om dingen te bedenken of te doen’. Zijn zelfverzonnen wijze woorden omvatten helemaal zijn tegendraadse persoonlijkheid. Maar dat was niet altijd zo. ‘Vroeger wou ik altijd rockster worden’, begint Sam te vertellen, ‘Op een keer stond ik voor de tv luidkeels mee te zingen terwijl ik aan het headbangen was en luchtgitaar speelde. Maar omdat ze er thuis mee moesten lachen, wou ik dat plots toch niet zo graag meer.’ Maar juist dàt bleek Sams talent te zijn: andere mensen aan het lachen brengen met zijn typerende uitbundige manier van doen! Alleen duurde het nog even voor hij daar zelf achter durfde komen.

Lispelend podiumbeest

‘Ik zag mezelf altijd wel op een podium staan, maar ik durfde vroeger geen theater spelen omdat ik lispelde’, vertelt Sam. Dankzij logopedie leerde hij het lispelen af, maar toch bleef telkens als hij sprak ergens die schaamte hangen van toen hij nog lispelde. Dat hield Sam echter niet tegen om te kiezen voor de opleiding die ik nu zelf ook volg: Woordkunst Drama in de PIKOH te Hasselt. Tijdens zijn WKD studie was er een bepaalde leerkracht die hem helemaal over zijn schaamte heen hielp: ‘Dankzij die leerkracht geloofde ik voor het eerst in mezelf, in mijn kunnen als acteur en daar ben die leerkracht daar nog altijd dankbaar voor’, zegt Sam. Als regisseur van het theaterlabo wil Sam graag zo’n soort ‘leerkracht’ zijn voor de acteurs: ‘Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf durft te zijn, kan zeggen wat er in zijn of haar hoofd omgaat, en alles kan loslaten. Dat komt op de eerste plaats, en daar komt dan gelukkig nog een mooi stuk van’, glundert hij.

Yes he can!

Het was pas eind vorig jaar dat Sam pas écht realiseerde dat hij veel in zijn mars had. Door de positieve reacties op zijn rol als Don Juan in het theaterstuk van het theaterlabo, ontdekte hij dat er toch wel degelijk wat talent in hem school. Hij besloot ingangsexamen te doen aan de toneelacademie in Maastricht, waar hij nu met succes les volgt. Waar hij vroeger stopte met wat hij graag deed omdat anderen hem wat raar bekeken, neemt hij nu het voortouw en trekt hij zich niets meer aan van wat anderen zeggen. Hij creëerde zijn eigen wereld, wat zelfs zo ver gaat dat hij eigen sciencefiction boeken schrijft.

Gaan en blijven gaan

Gelukkig blijft hij steeds terug komen naar de Villa. Naast regisseren en acteren werkt hij ook af en toe mee achter de schermen. Presenteren op Basta Basta, achter de toog staan… noem maar op, Sam ondersteunt de Villa waar hij kan. En anderzijds probeert de Villa hem nog zo goed mogelijk te helpen groeien. Als laatste wil ik nog graag van hem weten welk advies hij heeft voor andere beginnende acteurs of theatermakers, zoals ikzelf. Zonder ook maar één seconde na te denken antwoordt Sam: ‘Je moet het gevecht aangaan en blijven doorzetten. Ook al gelooft er niemand in jou, blijf volhouden.’ Wederom: wijze zelfverzonnen woorden, Sam!

Ben je net zoals ik helemaal nieuwsgierig geworden naar het werk van Sam? Kom dan zeker naar de theatervoorstelling Montague en Capulet (28, 29 en 30 maart) en de theatervoorstelling van het theaterlabo Boksmans (27 en 28 april) in Villa Basta. Wie zich volgend jaar graag aansluit bij het theaterlabo: meer uitleg daarvoor vind je hier. En nu zal ik op z’n Landers afscheid nemen van jullie: ‘Ciao en love you all! :)’

–  Lander Brijs, cursist theater en beeldmix @ Villa Basta