De Organisatie

Villa Basta is een creatief jeugdcultuurhuis waar jonge mensen van 6 tot 30 jaar kunnen experimenteren met theater, dans, video, muziek, tekst en beeld. In de Villa ontdekken kinderen en jongeren hun creatieve goesting en krijgen ze de kans hun persoonlijk verhaal te vertellen.

Wij weten dat die creatieve geest uit de fles moet. Dat hij ruimte moet krij­gen, veel speelruimte. Wij geloven dat je daar beter van wordt. Als mens, en dus ook als me­demens. Vrijer. Opener. Verdraag­za­mer. Rijker. Betekenisvoller. Geluk is vluchtig, betekenis maakt het leven krachtiger: je voelt je deel van iets groters, je hebt een doel in je leven, je begrijpt jezelf en de wereld beter en je beleeft samen… kippenvelmomenten!!!

We bieden creatieve cursussen en vakantiekampen in huis aan. Op locatie organiseren we workshops en projecten op maat. Daarnaast kunnen kinderen en jongeren bij ons zelf werken aan een voorstelling, tentoonstelling, muziekalbum… We ondersteunen ook jonge mensen bij het opstarten van een muziekband, theatergroep, kunstenaarscollectief. Voorbeelden hiervan zijn theaterlabo Infinity, Filmlab en Popkoor.

 

Creatieve cursussen en collectieven

In de Villa ben je welkom voor creatieve cursussen in huis. Vanaf september vindt ieder jaar een nieuw cursusseizoen plaats dat loopt tot en met mei. Deze cursussen beslaan alle disciplines: theater, video, fotografie, tekst, beeld, muziek en dans. Daarnaast organiseren we korte cursussen die maximum enkele maanden duren. In huis ondersteunen we ook jonge creatievelingen bij het realiseren van een eigen productie, en bieden we een werk- en ontmoetingsplaats aan voor jongeren.

 

Workshops en projecten op maat

Op locatie organiseren wij workshops en projecten ‘op maat’. Villa Basta beschikt over een brede waaier aan activiteiten die op jouw school of bij jouw vereniging/organisatie kunnen doorgaan. Dit kan een eenmalige workshop zijn van enkele uren of een project van meerdere sessies. Afhankelijk van de vraag, bekijken we wat mogelijk is en kunnen we activiteiten ‘op maat’ uitwerken.

 

De Geschiedenis

Het begon met een klik, een creatieve klik tussen twee jongemannen. De één: Patrick Ceyssens, de creatieve duivel-doet-al van Jongeren-Ontmoetings-Centrum De Schacht in Houthalen. De ander: Wouter Elen, drijvende kracht achter de YellBox, de mobiele cultuureducatieve werking van CMGJ uit Genk.

We zijn ervan overtuigd dat er na de sluiting van de Limburgse mijnen nog veel creatieve grondstof te delven is in de oude mijngemeentes.
Het voormalige mijngebouw van Houthalen wordt de eerste ‘Jeugdcultuurwerkplaats’ in Limburg. Oorspronkelijk komt de Villa terecht onder het Kunstendecreet maar in 2009 verhuizen we naar het Cultuureducatieve jeugdwerk, waarin we ons beter thuis voelen.
Een jaar later kunnen we terecht in een speciaal voor ons verbouwd industrieel gebouw aan het Albertkanaal in Hasselt. Met een theaterzaal, een studio, een beeldend atelier, vier werkruimtes en een kantoor hebben we er de geschikte uitvalsbasis voor cultuureducatieve activiteiten die zich anno 2020 uitstrekken over Vlaanderen. In Genk openen we in 2014 een tweede vaste werking in jeugdcentrum Rondpunt 26. In 2018 komt er het voormalige gemeentehuis van Genk bij. Deze plaats dopen we JUNGLE.
We bereiken er vooral jongeren tussen de 16 en 30 jaar. Begin 2021 openen we een derde vaste thuisbasis: “STEK”, een oud herenhuis in het centrum van Halle. Het is de ideale plaats voor een uitbreiding van onze werking in Brussel, de Brusselse rand en Oost- en West-Vlaanderen.

Het Team