OC luchtbal reportage villa basta‘Luchtbal’ doet misschien niet iedereen meteen denken aan een buurt. Sommigen zullen er dan weer direct de familie Backeljau bij denken. Bij Villa Basta denken we vooral aan Luchtbal Bestaat, een reportage gemaakt door plaatselijke jeugd tijdens een BuurTV-project over hun buurt Luchtbal, in Antwerpen.

Match made in heaven

Het idee voor het langdurige project Luchtbal Bestaat kwam van Marijn, een stagiair bij ontmoetingscentrum Luchtbal. Hij kreeg de opdracht om een project op te starten dat de inwoners van de wijk dichter bij elkaar zou brengen. Na wat te zoeken naar partners kwam hij bij Villa Basta terecht en het bleek een perfecte match: afgelopen winter werd er gedurende acht sessies volop gecreëerd. Een hele groep jongeren trok erop uit met camera’s en micro’s in de hand en maakte een reportage over de wijk waar ze zich allemaal thuis voelen. Ze trokken o.a. naar de plaatselijke voetbalclub, maar ook naar wijkbewoners waar ze anders nooit mee in contact zouden komen.

Durven en doorzetten

Deelnemer Omar (13) is heel fier op wat hij heeft gedaan: ‘Ik vind het heel cool dat we alles zelf mochten doen. Het filmen, interviewen, het geluid… We zijn bij veel verschillende mensen thuis geweest, en dat vond ik heel leuk’, aldus Omar. Wanneer er gevraagd wordt wat ze hebben bijgeleerd, antwoordt Omar stellig: ‘Dat je moet durven en doorzetten!  We hebben ook geleerd hoe we beter foto’s kunnen maken en hoe we het geluid moeten verzorgen bijvoorbeeld, maar je moet vooral op mensen durven af stappen en het gewoon doen!’ Levenslessen zitten dus ook in het aanbod bij de Villa, je moet ze er gewoon zelf uit leren trekken.

Too cool for school  

‘Ik vind de begeleiders van Villa Basta niet zo streng als op school, en wat ze ons leren vind ik ook leuker’, vertelt deelnemer Jaimyleigh (13). Marijn merkt ook dat de begeleiders op een open manier met hen omgaan: ‘Ze hebben duidelijk ervaring in het werken met jongeren: ze staan meer langs hen, en dat wordt geapprecieerd. Ze proberen geen schoolmeester te spelen, want dat zou ook niet werken bij onze gasten.’ De begeleiders zelf zijn op hun beurt ook onder de indruk. ‘In zo’n kleine wijk zitten toch heel veel jongeren met veel verschillende talenten’, zegt videobegeleider Tom. ‘Er waren profvoetballers, hiphoppers, jongeren die met dans en fotografie bezig waren… allemaal met heel veel enthousiasme en ambitie.’

Héél de wereld in één buurt

De geïnterviewden vertellen ook over de diversiteit in de buurt. Billy, de voetbaltrainer van U15, weet te vertellen dat er wel 57 nationaliteiten terug te vinden zijn in de wijk. Of dat helemaal klopt weten we echter niet zeker (hoe weet je dat eigenlijk, Billy?). Jong en oud houdt daar een mooie filosofie op na: Dat je daar vooral veel van bij leert, en dat iedere cultuur wel iets interessants te vertellen heeft. Inwoner Lieve vergelijkt Luchtbal gewoon met de wereld: ‘Je moet niet op reis gaan, want alle andere mensen van andere landen zijn hier al’, zegt ze met een brede glimlach.

Luchtbal mag dan wel al de hele wereld hebben, de wereld zou misschien nog wat meer van Luchtbal mogen hebben. Trainer Billy heeft hier nog een wijsheid over te delen: ‘Een mens is een mens, de wereld is er voor iedereen.’

– Emma Wyers, stagiaire communicatie @ Villa Basta

 

Bekijk hier de reportage die de jongeren maakten tijdens het BuurTV-project in OC Luchtbal:

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=fyuZwoviXhE” maxwidth=”600″ /]