Evy van eynde zal ik liefde noemen villa bastaIs ze aanwezig in Villa Basta, dan zal je dat geweten hebben. Elke dinsdagavond huppelt theaterbegeleider Evy Van Eynde uitbundig en goedlachs rond in de Villa. Als cursist Creatief Schrijven bij Villa Basta was een interview over haar nieuwe poëziebundel ‘Zal ik liefde noemen’ een buitenkans: zo kon ik weer wat bijleren van iemand die al lang in het vak zit en nog steeds bruist van de passie.

Studio van het Nationaal Toneel

Al op haar twaalfde was Evy ervan overtuigd: ze moest en zou naar Studio Herman Teirlinck gaan en niets of niemand zou haar tegenhouden. Tijdens haar opleiding ontwikkelde ze een eigen stijl, waarmee ze zich al snel van anderen onderscheidde. Ook is ze er heel wat gelijkgestemden tegengekomen, die een steun en inspiratie voor haar zijn geweest en omgekeerd. En zo is ze uiteindelijk terechtgekomen bij Villa Basta, waar naar haar zeggen de ‘aanpak en manier van met kunsteducatie bezig zijn’ heel goed bij haar eigen visie op kunst en cultuur past.

Als het kriebelt moet je schrijven

Naast theater is Evy ook bezig met schrijven: poëzie, sprookjes, kortverhalen… noem maar op. Zowel het theater maken als schrijven zijn voor haar een innerlijke noodzaak, dingen die gewoonweg niet tegen te houden zijn. Het is voor haar vooral een principe van ‘ik voel iets en ik schrijf’, wat nog steeds de mooiste manier is om literatuur tot stand te laten komen.

Focus, maar niet te veel

Ondanks dat instinctieve dat haar drijft tot het neerpennen van allerlei verhalen, speelt voor iemand die zoveel bezig is met het vak toch ook de vorm een belangrijke rol. Als je gewoon schrijft wat je voelt, is niet alles wat je schrijft even ‘leesbaar’. Daarom dat Evy – terecht – zegt dat je jezelf als artiest soms richtlijnen moet kunnen opleggen. Een tekst wat aanpassen is soms essentieel om te zorgen dat je publiek ook kan genieten van je creaties.

Daar zit liefde in

De laatste jaren is Evy meer en meer bezig geweest met literatuur en daaruit is dan ook onder andere een dichtbundel voortgekomen. ‘Zal ik liefde noemen’ is een manier geweest om een liefdesbreuk te verwerken, maar mag eigenlijk veel meer zijn dan dat. Daarom houdt ze op zaterdag 23 februari om 20u een voorstelling over de bundel, waarin het volledige verhaal duidelijk wordt. Tijdens deze voorstelling draagt ze enkele gedichten uit haar poëziebundel voor, onder muzikale begeleiding van o.a. theaterbegeleider Luk.

Ondanks het feit dat Evy’s poëziebundel is gekoppeld aan haar persoonlijk verhaal, heb ik het gevoel dat iedereen zijn eigen verhaal terug kan vinden in haar poëzie. Ze laat veel ruimte voor eigen interpretatie en dat maakt haar poëzie op een of andere manier ‘tweezijdig persoonlijk’.  Ik kan dus iedereen alleen maar aanraden om morgen af te zakken naar Villa Basta, om naar je eigen verhaal te gaan luisteren, verteld door Evy tijdens haar Bundelpresentatie ‘Zal ik liefde noemen’. Wie alvast een voorsmaakje wenst, raad ik aan om al eens een kijkje te nemen op Evy’s blog. Hopelijk geniet jij even hard van haar poëzie als ik.

– Rob Kalmes, allround creatieveling en cursist Creatief Schrijven @ Villa Basta