Ilse Van Mileghem Villa BastaKortfilm, Streetdance, Gitaar, Theater, Theaterlabo, Creatief Schrijven… In haar tienerjaren volgde Ils(e) de ene cursus na de andere in de Villa. En nu, ruim tien jaar na haar eerste Villa Basta ervaring, is ze een van onze begeleiders en onze vaste medewerker communicatie.

‘Het begon allemaal met een cursusboekje in mijn brievenbus. Mijn mama begon er meteen in te bladeren en riep: ‘Hé, theater, dat is iets voor jou!’. En hup, ik was ingeschreven. Het was toen 2005.

Villa Basta was toen nog in de oude mijngebouwen in Houthalen. Als je voor het bouwvallige gebouw stond, staken de gigantische schachtbokken van de mijn er hoog boven uit. Hoe cool! (Jup, toen was het woord ‘cool’ nog cool) De eerste Villa Basta medewerker die ik tegenkwam had een piercing in haar neus, dreadlocks en een glimlach die kuiltjes in haar wangen prikte. Ik voelde me al meteen thuis!

Tijdens de allereerste theaterles ontdekte ik voor het eerst dat alles uiteindelijk ook goedkomt als je ‘zomaar iets doet’. Dat zomaar iets doen, noemde onze theaterbegeleider ‘improviseren’. Tijdens al mijn vorige hobby’s zoals tekenles en muziekles op de academie en dansles en turnles in de sportschool, had ik altijd geleerd om iets na te doen. Het voorbeeldresultaat namaken, een partituur klakkeloos naspelen, danspasjes correct overnemen, een nauwkeurige zweefrol doen …

Maahaar… Bij Villa Basta geen ‘Doe dit, doe dat!’, maar ‘Doe zelf eens wat!’. Geen wijzend vingertje, maar een dikke middelvinger naar alle regels en richtlijnen. Klinkt als het droomparadijs voor elke tiener, right? Was het ook. Het jaar erop schreef ik me in voor theater, streetdance, gitaar én kortfilm.

Jarenlang liep ik de deur van Villa Basta plat. Maar toen verhuisde de Villa naar Hasselt. Voor mijn ouders was het te ver om me te brengen: ‘En daarmee basta!’. Gelukkig verruilde ik al mijn hobby’s bij de Villa niet alleen voor tv kijken en chatten op msn, maar ook voor het schrijven van kortverhalen, gedichten, theatermonologen en het presenteren en organiseren van culturele events. Geïnspireerd door de Villa Basta ingesteldheid: ‘Doe maar wat!’ en het besef dat ‘Alles mag en kan!’.

Toen ik 18 werd, ging ik op kot in Hasselt. Hasselt… De nieuwe thuis van Villa Basta! Meteen schreef ik me er weer in voor een creatieve cursus. Dit keer was het de beurt aan het theaterlabo. Een laboratorium waarin we zelf mochten experimenteren met zelfgeschreven teksten en scènes… I’m in! En voor ik het wist was Villa Basta gedurende mijn volledige studententijd weer mijn tweede thuis.

En nu, na al die jaren als cursist bij Villa Basta… is het mijn beurt om een nieuwe generatie jongeren warm te maken om hun eigen creativiteit te ontdekken en ontplooien.

En gelukkig is Villa Basta ook voor deze generatie nog steeds een plek waar je je ongeremde zelf kan zijn.  Een plek zonder (voor)oordeel of opgelegde overtuiging. Een plek waar je niet zomaar ‘ja’ knikt, maar een plek die gaatjes in je wangen prikt.’ – Ils(e)