Je bent ingeschreven voor de online workshop fotografie van de jeugddienst in Riemst.

Op deze pagina vind je alvast wat meer informatie over de workshop, wat je nodig hebt en enkele praktische tips om te fotograferen.

 

Wat heb je nodig tijdens deze workshop?

  • Een WhatsApp account: hier gaan we de foto’s op delen, zodat we mekaars beelden kunnen bekijken. Voor de workshop zullen we je toevoegen aan de Whatsapp-groep.
  • Een Google Account: de workshop zal via Google Meet plaats vinden. Je krijgt enkele dagen op voorhand een uitnodiging voor de online meeting.
  • Je smartphone: we gebruiken de camera van je telefoon, zodat we snel de beelden kunnen delen in de WhatsApp groep. Zorg ervoor dat de batterij van je toestel is opgeladen! Heb je een eigen spiegelreflex camera of compact camera waar je liever mee werkt? Zorg er dan voor dat je vlot de beelden via je laptop/desktop kan delen. Je kan WhatsApp ook op je laptop installeren, check dit zeker op voorhand zodat je niet teveel tijd verliest hiermee.
  • Je laptop of tablet: aangezien je je smartphone nodig hebt om foto’s te maken, gebruik je best een ander toestel voor Google Meet.
  • Een vlotte en stabiele internetverbinding

 

Wat gaan we doen tijdens deze workshop?

Een fotograaf trekt er vaak op uit om foto’s te maken, maar bij deze workshop laten we jullie zien dat je eigen huis en thuis een bron kan zijn van interessante beelden. Aan de hand van korte fotografieopdrachten maak je foto’s die iets over jezelf vertellen, een knappe compositie bevatten of een bijzonder perspectief hebben.

Het thema van de oefeningen wordt bepaald door te draaien aan het rad, dat 24 creatieve opdrachten bevat die je in een tiental minuten moet uitvoeren. Als je de foto hebt gemaakt, deel je deze op de WhatsApp account. Zo kunnen alle deelnemers van de workshop mekaars beelden bekijken. Op het einde van de workshop bespreken we mekaars beelden en komen we tot een persoonlijk beeldverhaal van de deelnemers. Na de workshop kun je alle foto’s die in de workshop zijn gemaakt, op deze pagina nog eens bekijken.

 

Voor de workshop start, krijg je alvast een eerste opdracht van ons

Maak een foto waarin je jezelf voorstelt aan de hand van 3 voorwerpen, die veel voor jou betekenen of iets over jou vertellen. Dat kan vanalles zijn: iets wat met je hobby’s te maken heeft, je favoriete pen/boek/trui, een foto, een souvenir van een reis, een koffietas als je graag koffie drinkt… Maak een compositie met deze voorwerpen en leg het vast in een boeiende foto. Deze foto mag je bij het begin van de workshop delen in de Whatsapp-groep. 

Aan de hand van dit beeld leren we mekaar beter kennen bij het begin van de workshop en leer je al nadenken over de eerste beginselen van fotografie.


Fotografie in 3 regels

In de workshop ga je al doende heel wat leren over fotografie, maar als  je je alvast wil verdiepen, krijg je hieronder een overzicht van de basis van fotografie. Er valt nog zo veel meer te ontdekken en te zeggen over dit onderwerp, maar aan de hand hiervan krijg je al een eerste inzicht. 

Iedereen kan op de knop van een camera duwen, maar dat maakt je nog geen fotograaf. Om een goede foto te maken is er meer nodig, zoals creativiteit en technische kennis.

Aan de hand van een aantal richtlijnen, helpen we de creativiteit in je hoofd te vertalen naar een foto.

 

Als je het woord compositie in het woordenboek opzoekt, dan staat er “de ordening van verschillende delen tot een geheel”. Quoi?

Dit wil zeggen dat je de voorwerpen in je foto zo plaatst, dat deze samen een mooi beeld vormen en in je kader passen. Van een foto met een goede compositie wordt vaak gezegd dat het fijn is om naar de foto te kijken en dat de aandacht van de kijker naar de juiste plekken wordt getrokken.

Wanneer je een foto maakt, dan kader je een deel van de wereld in je  beeld. De randen van de foto bepalen hoeveel je in een beeld kan vastleggen. Het is belangrijk om het beeld juist te kiezen, zodat je onderwerp goed in beeld is.

Hiervoor wordt vaak de “Regel van Derden” gebruikt en verdeel je het beeld horizontaal en verticaal in 3 gelijke vlakken.

Dit raster gebruik je om je onderwerp op een van de lijnen of snijpunten in het beeld te plaatsen.

Bij het bekijken van een beeld, zal je aandacht steeds getrokken worden naar deze snijpunten.

Omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden, zie je hieronder een aantal voorbeelden.

Perspectief is het standpunt van waaruit je als fotograaf de foto vastlegt. Gekende voorbeelden hiervan zijn kikker- en vogelperspectief, waarbij je heel laag of heel hoog fotografeert, zodat je onderwerp veel kleiner of groter lijkt. Als je op ooghoogte fotografeert, zit je camera op dezelfde hoogte als je onderwerp, wat een neutraler beeld oplevert.

Perspectief omvat ook de hoek van waaruit je de foto maakt. Je kan je onderwerp langs voor, achter, links, rechts, onder, boven… maken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ga op zoek naar de interessante standpunten door zoveel mogelijk hoeken uit te proberen. Wees niet te snel tevreden en experimenteer vooral met perspectieven. Je zal zien dat elk perspectief een totaal andere foto kan opleveren.

Enkele voorbeelden vind je hieronder:

Vluchtlijnen of leidende lijnen verwerken in je compositie is een goede manier om de aandacht van de kijker te sturen. Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd dat ze deze lijnen bijna automatisch volgen en je ogen er langs sturen. Het gebeurt automatisch en onbewust.

Een goede fotograaf gebruikt deze lijnen om zijn foto’s te versterken en de aandacht te leggen op wat hij/zij wil laten zien