Wie zijn we?

Villa Basta vzw is een creatief jeugdcultuurhuis waar jonge mensen van 6 tot 30 jaar kunnen experimenteren met theater, dans, video, muziek en beeld. In de Villa kunnen kinderen en jongeren hun creatieve goesting ontdekken en worden ze gestimuleerd om deze talenten verder te ontwikkelen. Zij voeren niet simpelweg uit, maar scheppen zélf kunst.

Villa Basta biedt creatieve cursussen en vakantiekampen in huis aan. Op locatie organiseert ze workshops en projecten op maat. Daarnaast kunnen kinderen en jongeren bij ons zelf een creatief product of een creatieve werking realiseren die een publiek aanspreekt. Dat kunnen ze doen in de disciplines video, muziek en theater. Villa Basta ondersteunt ook jonge mensen bij het maken van artistieke muziek-, theater- en videoproducties. Voorbeelden hiervan zijn theaterlabo Infinity, Filmlab en Popkoor.

Wat doen we?

Bij Villa Basta doen we aan creatieve expressie, aan kunst, en dat in de disciplines theater, beeld en media, dans en muziek, en ook de cross-over: elke mogelijke kruisbestuiving tussen deze disciplines. Het is aan de jonge kunstenaars om te bepalen en te ontdekken waar ze naartoe willen. Belangrijk is wel dat het eindresultaat in de eerste plaats bestemd is – en dus ook geschikt moet zijn – voor een jong publiek.

In de Villa ben je welkom voor creatieve cursussen in huis. Vanaf september vindt ieder jaar een nieuw cursusseizoen plaats dat loopt tot en met mei. Deze cursussen beslaan alle disciplines: theater, video, media, beeld, muziek en dans. Daarnaast organiseren we korte cursussen die maximum enkele maanden duren. In huis ondersteunen we ook jonge creatievelingen bij het realiseren van een eigen productie, en bieden we een werk- en ontmoetingsplaats aan voor jongeren. Een voorbeeld hiervan is het hip-hop danscollectief Freshness dat wekelijks samenkomt in onze theaterzaal.

Op locatie organiseren wij workshops en projecten ‘op maat’. Villa Basta beschikt over een brede waaier aan activiteiten die op jouw school of bij jouw vereniging/organisatie kunnen doorgaan. Dit kan een eenmalige workshop zijn van enkele uren of een project van meerdere sessies. Afhankelijk van de vraag, bekijken we wat mogelijk is en kunnen we activiteiten ‘op maat’ uitwerken.

 

Wie is wie?
Geschiedenis - Het Villa Basta verhaal

Het begon met een klik, een creatieve klik tussen twee jongemannen. De één: Patrick Ceyssens, de creatieve duivel-doet-al van Jongeren-Ontmoetings-Centrum De Schacht in Houthalen. De ander: Wouter Elen, drijvende kracht en eerste stuurman van YellBox, de mobiele cultuureducatieve werking van CMGJ uit Genk.

Patrick en Wouter ontmoetten elkaar voor het eerst in 2000 als ze de krachten bundelden voor Schachtlawijt: 10 jonge lokale bandjes samen op een cd. De avond na de opnames zaten beide heren aan de toog én op dezelfde golflengte. Nog diezelfde avond werd besloten dat ze samen iets nieuws op de wereld zouden zetten. Bij de gemeentelijke jeugddienst vonden ze enkele enthousiaste medestanders in Joerko, Renate en Wim. Ze konden ook rekenen op de steun van het Centrum voor Maatschappelijke Gelijkheid en Jeugdwelzijn (CMGJ) uit Genk.

Patrick, Wouter  en Wim stapten naar de provincie met een plan. En een naam. En heel veel enthousiasme. En de vraag of ze centen konden krijgen. Het plan: starten met een cultuurwerkplaats onder de naam ‘Villa Basta’. En wat de centen betrof: die kregen ze, want bij de provincie wordt het plan gewikt, gewogen én goed bevonden. En zo werd dus de vzw Villa Basta opgericht op 11 oktober 2001.

Deze ‘formalisering’ was een volgende stap in de ontwikkeling van Villa Basta. Villa Basta nam zijn intrek in het voormalige mijngebouw van Houthalen-Helchteren. Oorspronkelijk kwam de Villa terecht onder het Kunstendecreet. Deze commissie was helaas niet zo enthousiast. Ze vonden dat Villa Basta te veel jeugdwerk organiseerde en niet artistiek genoeg was om een kunstencentrum te zijn. Voormalig minister Anciaux nam het voor ons op en samen zochten we naar een structurele oplossing. Zo is Villa Basta sinds 2009 geen kunstencentrum voor jongeren meer, maar een jongerencentrum voor creativiteit.

In 2010 kreeg de Villa een nieuwe stek. De Silo aan het Albertkanaal in Hasselt vormt sindsdien haar nieuwe thuisbasis. In de Limburgse hoofdstad kan jong geweld nog steeds haar creativiteit volledig loslaten.

De avontuurlijke, creatieve jeugdvereniging

Wie ons kent, weet het: ten huize Villa Basta is de verbeelding aan de macht. Wij geloven in de creatieve geest en dat die geest uit de fles moet. Dat hij ruimte moet krij­gen, veel speelruimte. Wij geloven dat je daar beter van wordt. Als mens, en dus ook als me­demens. Vrijer. Opener. Verdraag­za­mer. Rijker. Vanuit die over­tuiging doen we wat we doen. Voor de kinderen, de tieners, de jongeren. En niet in het minst voor de volwassenen die zij ooit zullen zijn. Creativiteit maakt weerbaar en tegelijk empatisch, het geeft ruggengraat en schenkt troost voor de pijnen van het leven.

Daarom zijn wij een avontuurlijke, creatieve jeugdvereniging die kunst schept van onderuit en van binnenuit. De vele kinderen en jongeren die een eigen(zinnig) verhaal te vertellen hebben en hier­aan zélf vorm geven, zijn Villa Basta. Ze overstijgen het kopiëren en imiteren van de kunst van anderen. Ze staren zich niet blind op technieken en regels. Ze voeren niet simpelweg uit wat de regisseur in gedachte heeft. Ze scheppen zelf!